HIZEN-ARITAJAKI (IMARI-JAKI) PORCELÁN, 18. SZ.

Hizen-aritayaki (Imari-Yaki) Előkerült: 1999, Kelet-Dejima  

Gyűjteményünk becses darabjának származása időben és helyben egybeesik a Japánba első magyarként látogató, Jelky András érkezésével, aki 1770.-ben Dedzsima szigeten lépett partra holland követként.

Az edo-korszaki Japánban a betolakodó külföldit halálbüntetéssel sújtották. Számukra ezt a mindössze fél négyzetkilométernyi szigetet jelölték ki legális tartózkodási helyül. A Nagaszaki kikötőjében álló Dedzsimát a várossal felvonóhíd kötötte össze, ám azon a külföldiek soha nem mehettek át. Japán részről is csak a a katonai vezetők, és … hmm… az örömlányok közlekedhettek rajta.

A külföldről Japánba érkező hajók Dedzsimán kötöttek ki, ott töltötték fel a készleteiket, ott adhatták el áruikat. A külföldiekkel való kereskedelemhez a japánok külön pénzérméket verettek, amelyek csak e szigeten voltak forgalomban. (A Nagaszaki Kereskedelmi Pénz fotói a Pénzérmék almenüben megtekinthetők.)

A kiállított két porcelán tányérdarab e szigetről, a 18. szd.-i holland telepesek zöldségeskertjéből került elő. Étkezéshez használt, vagy exportálásra szánt porcelánok darabjai lehetnek. Készítőjük a híres Lí Szan Pei, koreai mester, aki 1598.-ban Japánban élt.

Az Aritajaki Európában és Délkelet-Ázsiában közkedvelt japán exportcikk volt. A kiállított darabok is tanúsítják az Edo-korszakbeli Japán és Európa együttműködését.