EZERÖLTÉS, PILÓTASAPKA, SZEMÜVEG, HOMLOKPÁNT, KARÓRA

Sen-nin bari, hikóbó, hikó-megane, udetoke

Seki Yukio hadnagy, oktatópilóta (bal oldali fotó), Ónisi Takijiró altengernagy (jobb oldali fotó) felkérésére vállalta, hogy bombával megrakott vadászgép-rajával elsőként rárepült az amerikai hajórajra.

Erre 1944. október 25-én a Fülöp Szigeteknél került sor. Az öt japán gépből négy sikeresen ütközött, és hat hajóban tettek kárt. Egy repülőgép anyahajót és egy csatahajót elsüllyesztettek, egy másik anyahajón tűzvészt okoztak és további három anyahajót megrongáltak.

Az új öngyilkos alakulat neve Tokubetsu Kógeki Tai (rövidítve Tokkótai), vagyis a Különleges Támadóalakulat. A köztudatban mégis Szeki rajának neve, a Kamikaze maradt fenn. Jelentése - Isteni vihar - célzás a tájfunra, amely a Japánt feldúló mongol hajóhadat elpusztította.

Szeki példáját további önkéntesek követték. Elfogyásuk után a japán vezérkar az összes repülőst „kamikazenak” nyilvánította, s az öngyilkos bevetések - most már parancsra - a háború végéig folytatódtak.

További kiállítási tárgyak: Ezeröltés (sen-nin bari), pilótasapka (hikóbó), homlokpánt (hachimaki), szemüveg (hikó-megane), karóra (udetoke).