Röviden a gyűjteményről és a menü kezeléséről

Első japán utamról visszatérve, 1980-ban nyarán egy füzesgyarmati bérelt parasztházban nyitottam meg a Doma Gyűjteményt. Mindössze száz tárgyból állott akkor a leendő Japán Múzeum kollekciója. Ahogy a gyűjtemény gyarapodott, úgy költöztettem egyre tágasabb kiállítóhelyre. Először a szeghalmi Sárrét Múzeumtól tulajdonában lévő D’Orsay kastélyba, majd Vásárosnaményba, a Tanács nagytermébe. 1988. telén, amikor visszatért Füzesgyarmatra, a gyűjtemény már közel kétezer kiállítási tárgyat számlált. Az Önkormányzat tulajdonában lévő épületben lelt otthonra.

A honlapon e gyűjteményből itt látható egy szűk, nem mindenre kiterjedő metszetet.

A honlap nyelvezete

A japán írásban hivatalosan három „abc” betűit használjuk keverve. A bonyolult kalligráfiát, a kandzsit, a „folyóírás” betűit, a hiraganát, és az idegenből átvett szavak írására szolgáló katakanát. Tegyük hozzá, szükség esetén még a latin abc betűit is belekerülnek egy-egy japán szövegbe. A honlapon a japán szavak latin betűs átiratában az angol változatot használom, magyaros ékezettel.

A kiállítási koncepció változása miatt, vagy új tárgyak bemutatása céljából a vitrinek tartalmát többször átrendeztük. Ebből eredően egyes tárgyak, tárgy-együttesek több fotón is feltűnnek.

A Gyűjtemény menü használata

Az almenükre kattintva megjelennek a témához tartozó fotók. A közepükre kattintva lehet azokat nagyítani, a két szélükön megjelenő nyilak használatával pedig tovább, vagy visszafelé lépni. A magyarázószövegek megjelenítéséhez a kis képek jobb alsó sarkába kell kattintani.

Kellemes időtöltést!

Doma-Mikó István
Alapító