EMBER ÉS ATOMBOMBA Ningen to gembaku

Japán az egyetlen, atombomba támadást elszenvedett ország. A II. világháború végén az amerikai hadsereg atombombát dobott két civilek lakta japán városra. Százezrek halálát és mindmáig tartó sugárzást okozott ezzel. A bombázást saját háborús veszteségeinek csökkentésével indokolta, nemzetközi vélemények szerint valójában az új fegyver erejét tesztelte.

Az 1945. augusztus 6-án reggel 8:15 kor Hirosimára ledobott atombomba a város központjában, a kereskedelmi dóm fölött robbant. Mivel a robbanás erőhatása tölcséresen terjed, a dóm épülete megmaradt, a város azonban romba dőlt. A robbanás 80.000 civil azonnal halálát okozta, s év végéig további 90-166 ezer atomkárosult halt meg.

A második atombombát 1945. augusztus 9-én délelőtt 11 óra 2 perckor dobta le az amerikai repülőgép Nagaszaki keresztények lakta negyedére. A robbanás szinte teljesen elsöpörte a várost és 70.000 ember halálát okozta. Az amerikai hadvezetés eredetileg Kokura városnak szánta a bombát, de mivel a pilóta a sűrű felhőtakarón nem láthatott át, „szükségből” dobta a bombát Nagasakira.

A két atombombának napjainkig mintegy 300 ezer halálos áldozata van.

Az atomrobbanás erejét az epicentrumtól egyre táguló körökkel határozzuk meg. A 200 méter sugarú körön belül az embereknek csontja sem maradt meg, s lakóházak helyén nem romok, csak apró törmelékkel borított pusztaság maradt.

Az atombomba okozta hőhullám hatatásra a tetőcserepek felforrtak és lehűlve hólyagos formában dermedtek meg. Csak azon részeik maradtak meg eredeti színükben és simaságukban, amelyeket másik cserép takart. Az epicentrumhoz közelebbi cserepek hólyagjai nagyobbak, s onnan távolodva a hólyagok mérete csökken.

Valósággá vált a forróság, amit addig elképzelni sem tudtak. Azonos eredményt értek el azoknál a kísérleteknél, ahol 4 másodperc alatt 1800 C° hőt fejlesztettek.

Negyven korabeli fotóból készült panel kiállításán mutatjuk be az atombomba hatását.